Sophantering

Sophanteringen är en viktig del i John Mattsons hållbarhetsarbete. Genom kontinuerlig dialog med hyresgästerna tar vi ett gemensamt ansvar för sop- och källsorteringen i fastigheterna.

En hel och ren bostadsmiljö betyder mycket för trivseln för dig som bor i huset. Sopstopp och överfulla grovsoprum leder även till höga hanteringskostnader. Vi tillhandahåller utrustning för insamling av matavfall samt olika kärl för sortering i soprummen – sen är det ditt ansvar att sortera och slänga rätt.

Sortera ditt matavfall

Till de allra flesta hus i John Mattsons bestånd finns det separat hantering av matavfall i underjordsbehållare, så kallade moloker. Du lägger ditt matavfall i bruna påsar (finns i soprummen och hos kundtjänst) för att sedan lägga påsen i moloken. Det här är exempel på sådant som räknas som matavfall: Matrester (tillagade eller råa), bröd, kakor, bullar, grönsaker, frukt, kaffesump och kaffefilter, tepåsar, ris, mjöl, pasta, ägg och äggskal, skal från skaldjur, popcorn, godis, hushållspapper.

Det matavfall som hämtas på Lidingö skickas till Hagby återvinningscentral i Täby där det omlastas, för att sedan gå till Uppsala där det blir biogas. Biogas är i dag det mest miljövänliga fordonsbränslet och används till att driva kommunala sopbilar och bussar.

Tänk på:

  • Knyt alltid ihop soppåsen ordentligt innan du kastar den.
  • Ställ aldrig sopor i trapphusen, inte ens för en kort stund.
  • Se till att locket till moloken stängs ordentligt så att inte fåglar kan plocka till sig matavfallet.
  • Släng aldrig lösa sopor såsom tidningar, glas eller blöjor i sopnedkastet.
  • Kasta heller inte skrymmande föremål i sopnedkastet då de kan orsaka sopstopp. Kartonger viks ihop och kastas tillsammans med annat skrymmande skräp i grovsoprummet.
  • Använd inte grovsoprummet vid utflyttning eller för större föremål såsom sängar och garderober. Dessa slängs på återvinningscentral.

Läs mer om hur du sorterar ditt matavfall här

Miljöstationer

Som komplement till den källsortering som finns i husen har Lidingö stad tre miljöstationer i Larsberg och en i Baggeby. Miljöstationerna finns vid Larsbergsvägen 23, vid Larsberg Centrum, på Ica Kvantums parkering och på Baggeby torg.

Återvinningscentral

Sörab driver återvinningscentralen på Förrådsvägen 17 i Stockby och ansvarar för behandlingen av avfallet som samlas på Lidingö. Här hittar du aktuella öppettider. Läs mer om Lidingös renhållningsarbete på Lidingö stads webbplats.

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Kundtjänst

Hittade du information du sökte?