Grön och skön miljö

En attraktiv utemiljö bidrar till både trivsel och välmående för de boende och är ett högprioriterat område för John Mattson.

Boende
Violer i Larsberg

När vi träffar Joakim Dellenkvist i början av mars är det fortfarande ett tag kvar innan odlingssäsongen börjar på allvar.
– Vi sparkar igång innan påsk, säger han. Då tömmer vi alla odlingsurnor på höst- och vinterplanteringarna, som främst består av ljung. Jorden i urnorna behåller vi och där sätter vi ut i runda slängar tusen påskliljor i Larsberg och tusen i Käppala.

I egenskap av miljövärd är Joakim ansvarig för utemiljön i John Mattsons områden. Han leder ett team med två ytterligare medarbetare.
– Vi sysslar inte bara med odling och plantering utan all utemiljö, från asfaltsgångar, skräphantering och lyktstolpar till snöröjning, skyltar och lekparker.
Påskliljorna håller sig ungefär till i maj. Då är det dags att ersätta dem med sommarblommor och även ny jord.
– Vi är noga med vilken jord vi använder och lägger stor vikt på att den ska hålla hög kvalitet, konstaterar Joakim och fortsätter:
– Det varierar en del vad vi har för sommarblommor, inte minst mellan olika platser i bostadsområdena. Sol och vind påverkar förstås beroende på var man befinner sig. Samma sak om det är skuggigt. Det gäller med andra ord att tänka efter före.

Under loppet av en timme kommer det nästan alltid fram minst tio personer och säger att wow, vad fint ni gör!

I dagsläget har John Mattson ungefär 90 odlingsurnor i Larsberg och Käppala.
– När vi tog över fastigheterna i Käppala för två år sedan var det kul att gå in och sätta vår prägel på området. Vi har fått väldigt mycket positiv respons på den förändringen, säger Joakim, som har gått en del odlingsutbildningar men tar in experthjälp på Gustavshill Handelsträdgård när det behövs. Han ser fram emot att ta sig an John Mattsons nya områden i Rotsunda och Rotebro.
– Det är min ambition att vi direkt vid tillträdet ska göra förändringar så att man omedelbart känner att det här är ett av John Mattsons områden.

Att utemiljön är prioriterat för John Mattson råder det inga tvivel om, inte minst då man flera gånger de senaste åren har rankats som en av Sveriges absolut främsta hyresvärdar på det området.
– Det sporrar oss att göra vårt bästa för att vi ska ha välskötta och inbjudande utemiljöer, säger Joakim och betonar vikten av att inte ta några genvägar.Det kan handla om saker som att verkligen blåsa rent och finkamma gräsmattor ordentligt och inte bara ta bort det som ögat ser. Det väcker liv i gräset och man får en helt annan grönska.

Det som hyresgästerna uppskattar mest är blomplanteringarna.
– Man kan stå och jobba med våra lite större urnor vid ICA Kvantum i Larsberg och under loppet av en timme kommer det nästan alltid fram minst tio personer och säger att wow, vad fint ni gör! Det är såklart väldigt kul och uppmuntrande och sporrar en att bräcka sig själv, avslutar Joakim.

Mer än bara utemiljö

Joakim Dellenkvist är inte bara ett välkänt ansikte för John Mattsons hyresgäster. Han har även medverkat som statist i ett stort antal filmer, bland annat i Beck-serien. – Ofta får jag spela brottsling. Men det händer även att jag är polis, vilket jag bland annat var i komedin Enkelstöten för ett par år sedan, säger han.

Så blir din lägenhet grönare!

I fönstret

Det är roligt att följa sin mat från frö till tallrik. Tomater, chili, många kryddörter och till och med en avokadoplanta går jättebra att odla i fönstret.

Ont om plats?

Om man har ont om plats är småbladiga växter som basilika, sallad och persilja bra att odla. De kan stå i fönstret och kräver inte så mycket jord.

Välj växt efter väder

Om du odlar på balkongen, välj växter som trivs i de väderförhållanden som råder där. Tänk dessutom på att inte ha för små krukor, då trivs växterna bättre.

På balkongen

På balkongen kan du odla det mesta – allt från sallad, rädisor och jordgubbar till morötter och små fruktträd. Det finns dessutom en mängd grönsaker som klarar vinterkylan, till exempel purjolök och grönkål.

Odla tillsammans!

Det finns även gemensamma urnor för odling på olika ställen i John Mattsons områden. Kontakta Joakim om du är intresserad av att odla nära din bostad.

Pelargoner

Många hyresgäster frågar Joakim om hur man bäst övervintrar pelargoner. Tänk på att sluta med näringsvattning på sensommaren, ta in plantan innan första frosten och rensa den på döda grenar, blommor och blad. Ställ den svalt och ljust och vattna sparsamt, en gång i månaden brukar räcka.

Mer att läsa

Visa mer >

24 sätt att minska matsvinnet

Förra året samlades det in över 66 ton matavfall från våra hushåll. Har du koll på vad du lägger i den bruna påsen? Här hittar du tips på hur du kan bidra till att minska matsvinnet. > Läs mer

Efter era synpunkter – det här har vi gjort

I John Mattsons årliga hyresgästenkät har du som hyresgäst chansen att komma med förslag om din lägenheten, renhållning, utemiljö, trygghet och trivsel i ditt område. Här kan du läsa vilka av era förslag som blev till verklighet efter den senaste enkäten. > Läs mer

Det trygga boendet

Att känna sig trygg i sin boendemiljö är viktigt för att må bra. Här kan du läsa om hur vi på John Mattson arbetar med att skapa trivsamma och trygga boendemiljöer för alla. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.