”Mer belysning är det vanligaste önskemålet”

Fem frågor till John Mattsons fastighetsförvaltare Monika Gröning som kvällen den 20 november ledde en trygghetsvandring i Larsberg.

Boende
Fyra personer står utomhus och tittar på en karta som ligger på motorhuven till en polisbil.
Tisdagskvällen den 20 november 2018 gav sig John Mattsons förvaltare ut på trygghetsvandring i Larsberg tillsammans med representanter från Lidingö stad, Polisen och boende i området.
 1. Ett tiotal hyresgäster var med på vandringen. Hur trygga känner de sig i Larsberg?
  – Den upplevda otryggheten är hög, trots att verkligheten ser väldigt annorlunda ut. Härom året fick Lidingö höga resultat i en stor mätning som gjordes av den faktiska tryggheten i hela länet, och den bilden bekräftas av polisens brottsstatistik. Men vi vill självklart att även den upplevda tryggheten ska vara hög så att alla de människor som bor hos oss kan trivas bra i sina bostadsområden. Då är det framför allt belysningsfrågor som hyresgästerna själva tar upp, att det är för mörkt här och var på både vår och kommunens mark.
 2. Vilka exempel på bra trygghet i hittade ni under vandringen?
  – I Larsbergsparken har kommunen installerat belysning en bit in i skogen. Lamporna är riktade uppåt och lyser upp hela trädlinjen. Våra vuxna hyresgäster som var med på vandringen gillar satsningen, men barnen som var med tycker att det ser lite läskigt ut.
  – Deltagarna på vandringen gav också beröm för belysningen längst med trappan som går upp mellan vårt kontor och Larsbergsvägen. Med tanke på hur smalt och avskilt utrymmet är skulle platsen kunna upplevas som mycket otrygg, men där fick vi ett kvitto på att genomtänkta belysningslösningar kan ha en mycket stark effekt på en plats.
  – Flera hyresgäster nämnde också de aktiviteter vi anordnar i området som värdefulla för trygghetsskapandet och gemenskapen, till exempel vår årliga utomhusbio, vår loppmarknad eller basketturneringen i Larsbergsparken.
 3. Vilka exempel på bristande trygghet hittade ni?
  – En del mörka platser i ­Larsbergsparken togs upp. Vi noterade också bland annat att våra parkeringsplatser utanför punkthusen längs Larsbergsvägen hamnar som i ett svart hål där de ligger mellan portarna och bilvägen.
 4. Varför var det viktigt att göra den här trygghetsvandringen tillsammans med Lidingö stad?
  – Dels för att preventionssamordnaren Anna Sundin Adolfsson och hennes kollegor har mycket mer erfarenhet eftersom de jobbar med alla områden på Lidingö, dels kändes det viktigt att kunna ge svar på hyresgästernas frågor och synpunkter på plats under vandringen, oavsett om det gällde vår eller kommunens mark.
 5. Vad kommer John Mattson att göra nu som resultat av vandringen?
  – Nu ska inventeringen från trygghetsvandringen sammanfattas. Därefter bjuder vi och Lidingö stad gemensamt in alla som är intresserade till ett återkopplingsmöte den 15 december för att sammanfatta läget i trygghetsarbetet och berätta hur vi ska fortsätta arbeta framåt.

Fakta: Trygghetsvandring i Larsberg

Trygghetsvandringen i Larsberg ägde rum den 20 november 2018 mellan klockan 19.00-21.00. Bland deltagarna fanns representanter från John Mattson, Lidingö stad, polisen och boende i området.

Återkopplingsmötet den 5 december äger rum på John Mattsons kontor på Larsbergsvägen 10 klockan 18.30. Alla som är intresserade är välkomna. Du behöver inte ha varit med på trygghetsvandringen.
Vi skickar ut en inbjudan med mer information lite längre fram.

Mer att läsa

Visa mer >
Porträtt av kommissarie Fredrik Wallén.

”Vårda engagemanget för det egna området”

KRÖNIKA Ju fler som föregår med gott exempel, desto bättre blir tryggheten i ett bostadsområde. Det menar Lidingös kommissarie Fredrik Wallén. I den här gästkrönikan slår han ett slag för den kollektiva styrkan i trygghetsarbetet. > Läs mer

Det trygga boendet

Att känna sig trygg i sin boendemiljö är viktigt för att må bra. Här kan du läsa om hur vi på John Mattson arbetar med att skapa trivsamma och trygga boendemiljöer för alla. > Läs mer

Efter era synpunkter – det här har vi gjort

I John Mattsons årliga hyresgästenkät har du som hyresgäst chansen att komma med förslag om din lägenheten, renhållning, utemiljö, trygghet och trivsel i ditt område. Här kan du läsa vilka av era förslag som blev till verklighet efter den senaste enkäten. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

 • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.