Så håller du värmen i din lägenhet

Varför känns det kallare i lägenheten ibland under vintern? Och vad kan man göra åt det? Vi reder ut några vanliga myter om inomhusklimatet under vintern och tipsar om hur du själv kan påverka komforten i din lägenhet.

Boende
Närbild av röda höstlöv på marken.

Du som är hyresgäst hos oss bor i ett hus med självreglerande värmesystem. Systemet hämtar information från bolagets egna, lokala väderstationer som mäter utomhustemperatur, vind, solstrålning och luftfuktighet. Utifrån väderinformationen räknar sedan värmesystemet själv ut hur mycket eller lite värme som behöver komma in i husen för att behålla en inomhustemperatur på 20 grader. Boverkets rekommendationer säger att inomhustemperaturen inte bör ligga över 24 grader under lång tid eftersom det försämrar husets prestanda. Därför ligger utmaningen i att se till att värmesystemet levererar en jämn temperatur inom det rekommenderade spannet.

Uppmäter man en inomhustemperatur på under 20 grader tre dagar i följd så ska man felanmäla det till vår kundtjänst.

Uppmäter du en inomhustemperatur på under 20 grader tre dagar i följd så ska du felanmäla det till vår kundtjänst. En fönstertätning kan ha förslitits, eller någon del av ventilationen kan vara igentäppt. Då kan våra bovärdar komma ut och åtgärda det.

Känns värmen ojämn i din lägenhet kan det vara bra att se över att tilluftsventiler vid fönster och ventilationslock är öppna innan du ringer felanmälan.

— Man kan tro att det blir varmare om man täpper igen sådana här öppningar, men det enda man gör är att hindra värmen från att förflyttas från elementen till resten av lägenheten, säger Christian Hernandez, teknisk förvaltare på John Mattson.

— Värmen flyttas med hjälp av luften, förklarar Christian och fortsätter: Det kan också vara så att ett element behöver luftas för att vattnet inuti ska flöda jämnt, men det är ingenting man ska göra själv. Risken är stor att man öppnar upp ventilen helt och hållet, och då kommer det i värsta fall att spruta vatten rakt ut i lägenheten. Dessutom riskerar man att stänga av värmen helt och hållet för alla sina grannar i huset. Ring istället din bovärd så får du professionell hjälp att lufta element.

 

___________________________

 

5 vanliga påståenden om värme

Blir det varmare om man stänger ventillocken hemma? Och när sätter hyresvärden egentligen på vintervärmen? Christian Hernandez rätar ut några frågetecken om inomhusvärme.

Påstående 1: Hyresvärden slår på värmen en viss tid på året.

Svar: Nej, det är ett vanligt missförstånd som vi får frågor om då och då. Förr slogs vintervärmen på manuellt, men idag är värmesystemet i hela vårt bestånd automatiserat. Elementen sköter sig själva varje dag året om.

Påstående 2: Om elementen är kalla så är de trasiga.

Svar: Nej, elementen slås automatiskt på och av för att hålla en jämn inomhustemperatur på 20 grader. Det innebär att de är svala ibland, och varma en stund senare. Om elementet känns kallare nertill än upptill så fungerar det som det ska.

Påstående 3: Man kan stänga fönsterspjällen och ventilationslocken för att få det lite extra varmt inne.

Svar: De här öppningarna får den varma luften att cirkulera i hela din lägenhet. Täpper du igen någon av dem så försvinner visserligen draget precis vid öppningen, men det hindrar också värmen från att sprida sig från elementen ut i rummen.

Påstående 4: Det är kallare i min lägenhet på vintern än under resten av året.

Svar: Det kan det vara, men bara tillfälligt. Vårt system är inställt på att leverera 20 graders inomhustemperatur året runt. Faller utomhustemperaturen snabbt från noll till minus 10 grader så kan det bli lite kallare i lägenheten innan värmesystemet hinner ikapp. Ligger temperaturen under 20 grader tre dagar i rad så bör det felanmälas till kundtjänst.

Påstående 5: Kyla runt ett fönster betyder att det inte är tätt.

Svar: Nej, i de flesta fall handlar det inte om drag från fönstren utan om köldstrålning. Det går igenom vanligt fönsterglas precis som solstrålning och påverkar inte temperaturen mitt i rummet.

Porträttfoto av Christian Hernandez, teknisk förvaltare på John Mattson.
Christian Hernandez, teknisk förvaltare på John Mattson.

Tips för behaglig inomhusvärme på vintern:

 

 • Säkraste sättet att mäta själv
  Inomhustemperaturen mäter man bäst med en helt vanlig rumstermometer placerad på en meters höjd från golvet, mitt i rummet.
 • Låt värmen flöda!
  Låt elementens reglage vara uppskruvade så högt det går. Termostaten slår själv av och på sig för att behålla en inomhustemperatur på 20 grader.
 • Möblera värmeeffektivt
  Ställ inte möbler precis framför elementen i lägenheten, och täck inte över dem med textil. Det kan räcka att en gardin täcker över termostaten, eller att teven står för nära den för att mätningen ska påverkas på ett felaktigt sätt. Lämna dörrar mellan rummen öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.
 • Svalare på golvet
  John Mattsons värmesystem presterar en 20 grader varm lufttemperatur. Temperaturen på golvet kan vara något lägre. Känns det kallt på golvet att gå barfota kan det vara en bra idé att skaffa mattor om du inte vill använda tofflor eller strumpor inomhus.
 • Vädra snabbt
  Vädra i max fem minuter när det är kallt ute. Vädrar du längre tar det längre tid för värmen att komma ikapp igen.
 • Köksfläkten – en värmetjuv
  När spiskåpan eller köksfläkten står på dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Medan du lagar mat kompenseras detta genom värmen från spisen, men står fläkten på när du inte lagar mat kommer det att bli kallare inomhus.

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

 • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.