Enkelt och flexibelt – nu vill fler bo tillsammans

KRÖNIKA Efterfrågan på delat boende växer. Colives ambition är att det ska finnas 6 000 delningsbostäder om fem år. Tre av dem finns redan här på Lidingö i vårt nybyggda hus U25. I den här gästkrönikan skriver Katarina Liljestam Beyer, vice vd för Colive om varför deras koncept blivit så populärt.

Kvadrat
Ljushårig kvinna poserar med armarna över ryggstödet på en stol.
Katarina Liljestam Beyer, vice vd och en av grundarna av Colive, är glad att kunna bidra till minskad isolering för människor som flyttar till nya platser. Foto: Hans Alm

Den snabba förändringstakten i samhället påverkar även hur vi bor. Många unga tvingas bo kvar hos sina föräldrar långt efter att de slutat skolan, andra kan inte ta ett arbete på grund av bristen på bostäder. Bygg fler hyresrätter lyder experternas råd. Det behövs förstås, men det räcker inte. Utmaningen är att även erbjuda flexibla och yteffektiva bostäder. Och det är just vad coliving handlar om.

Begreppet coliving – delningsboende på svenska – dök upp i Kalifornien kring millennieskiftet. Det var då många kreativa unga sökte sig till Silicon Valley för att delta i den digitala revolutionen. Bristen på bostäder gjorde att man fick dela bostad med andra i samma situation. Ett, som det visade sig, både smart och socialt framgångsrikt koncept.

Numera är det mer regel än undantag att unga vuxna i våra större städer får acceptera tillfälliga och ofta otrygga lösningar för att få tak över huvudet. Genom att planera och bygga lägenheter där flera personer delar på kök, vardagsrum och andra gemensamma ytor, samtidigt som var och en har sitt eget rum, utnyttjas resurserna effektivare. I upplägget ingår möbler och städning av gemensamma ytor samt andra tjänster.

En modern urban livsstil kräver ett flexibelt boende som de flesta har råd med.

Dessutom innebär delningsboendet att den som flyttar till en ny ort kommer in i ett socialt sammanhang, vilket minskar risken för att bli isolerad. Förutom att delningslägenheter kan lösa bostadsproblemet för den som befinner sig i glappet mellan studier och vuxenliv, har upplägget framtiden för sig av andra skäl.

Familjebildningen sker allt senare i livet och många unga vill kunna byta arbete och bostadsort när tillfället dyker upp. En modern urban livsstil kräver kort sagt ett flexibelt boende som de flesta har råd med.

Delningslägenheter är fortfarande i sin linda, men intresset växer snabbt. Colive samarbetar med flera fastighetsbolag och räknar med att kunna etablera ett stort antal bostäder under kommande år. Målsättningen är att det ska finnas runt sextusen delningsbostäder inom fem år.

Nu ser vi med spänning fram emot samarbetet med John Mattson och etableringen av tre delningslägenheter i det nya bostadshuset U25.

Katarina Liljestam Beyer

Om krönikören

Katarina Liljestam Beyer är vice vd och en av grundarna till Colive. Katarina har en magister i företagsekonomi och chefsbakgrund från både entreprenörsbolag och storbolag. Hon har tidigare bland annat varit chef för Coop Sveriges projektkontor och COO för moderbolaget KF.

Delningslägenheterna i U25

Såhär ser det ut i delningslägenheterna i U25. Hyresgästerna i varje lägenhet har separata, låsbara sovrum och egna hyllor i bland annat köket och vardagsrummet för sina personliga tillhörigheter.

Mer att läsa

Visa mer >

”En oas på bostadsmarknaden”

KRÖNIKA Med små boytor får fler unga möjlighet att flytta hemifrån. Men hur skapas ett trivsamt och fint boende på 23 kvadratmeter? Roger Spetz, arkitekten bakom U25 berättar hur han tagit sig an utmaningen. > Läs mer

All vår offentliga konst samlad i ny skrift

Vi har installerat konst i våra hus i mer än 50 år. Nu har vi samlat ihop alla våra verk i en ny upplaga av John Mattsons konstskrift. Läs den här eller beställ hem ett exemplar. > Läs mer

Här finns alla nummer av Kvadrat online

Du vet väl om att John Mattsons kundtidning Kvadrat finns att läsa på nätet? Här hittar du alla hittills utgivna nummer. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.