Hemma i ”Larsan”

INTERVJU För unga på Lidingö är Jared Cordova ett bekant ansikte – från att ha varit elitbasketspelare jobbar han nu som fritidsledare och festfixare för ungdomar. Precis som när han själv växte upp har Larsberg blivit familjens trygghet. Läs hela intervjun ur John Mattsons kundtidning Kvadrat här.

I trapphuset på Larsbergsvägen möts besökaren av en färgstark kakelmosaikvägg av konstnären Cilla Ramnek. För Jared Cordova har Lidingö i allmänhet − och Larsberg i synnerhet – alltid varit just detta, en mosaik av människor med olika bakgrunder och förutsättningar.
− Lidingö är ett fantastiskt ställe för oss. Vi har allt vi behöver här, och det finns snälla, öppna människor med alla typer av ursprung samlade på samma plats.

I Larsberg med omnejd finns hela familjen Cordovas värld och trygghet. Jared har fullt upp med att kombinera trebarnslivet och det viktiga arbetet med ungdomar. Tålamod och lugn är goda egenskaper.

 

Det var vintern 1979 som Jareds föräldrar lämnade Chile – hans namn uttalas med ch-ljud för kylan i Sverige. Hans mammas ena syster bodde i Kungsängen, den andra i Gåshaga på Lidingö. Kanske var det en ren tillfällighet − eller ett extra sovrum − som gjorde att de valde ön.
I dag arbetar Jared som fritidsledare och ungdomsansvarig på Källängens fritidsgård, vilket innebär dagliga möten med Lidingöungdomar. Samtidigt driver han de omåttligt populära ungdomsfesterna på legendariska Elverket.
− Alla kände till Elverket när vi växte upp, säger han och lyser upp lite. Sen lades verksamheten på is och för fyra år sen kunde jag och en kollega ta över och öppna upp igen. Vi kör nu fester för ungdomar i årskurs 6–7. De började marknadsföra sig primärt via Instagram, och på premiärkvällen dök 250 ungdomar upp. Därefter började även folk från innerstan hitta dit, och numera har festerna i genomsnitt 350–400 besökare. Elverket är åter en institution.

Elverket på Lidingö
Elverket på Lidingö
Elverket är ett före detta kraftverk vid Kyrkviken som uppfördes 1910. Det innebar att Lidingö under lång tid var självförsörjande på elkraft. Men efter 1970-talets oljekris var det inte längre ekonomiskt hållbart att producera elkraft med dieselgeneratorer och verket lades ner. Sedan 1990-talet har Elverket fungerat som ungdomslokal i olika former och numera håller även Lidingö Musikskola till i delar av fastigheten.

 

Jared började sin bana som lovande basketspelare, och han var länge aktiv i Lidingö Baskets herrlag. Trots att han lade linnet på hyllan för några år sedan sitter minnet av baskettiden djupt förankrat i honom. Vid köksbordet i den ljusa fyrarummaren försöker han nu på ett subtilt sätt intressera sin dotter för basket.
− Då kan ju vi träna tillsammans du och jag, säger han med ett leende.

För mina föräldrar var Lidingö bara en bra plats att bo på. De la ingen värdering i var de hamnade.

Thea skapar pärlarmband under tiden och medger att jo, hon har förstått att hennes pappa var bra på basket en gång i tiden. Det står med visst vemod klart att Jareds basketkarriär får fortsätta bo inom honom. Samtidigt insåg han tidigt att livet som basketspelare i Sverige inte skulle bära sig ekonomiskt  i längden, och 2004 utbildade han sig därför till fritidsledare och idrottskonsulent på Bosön.
− För mina föräldrar var Lidingö bara en bra plats att bo på, säger han. De la ingen värdering i var de hamnade. Året därpå kom jag, och sedan dess har de bott kvar här och kämpat med språk och jobb. Vi flyttade till Larsberg när jag var tre år, så ”Larsan” är verkligen hemma för mig.

Jareds dotter åker rutschkana på en lekplats i Larsberg.
Femåriga Thea trivs bra i lägenheten och njuter av friheten som ett eget rum innebär. Att det finns en lekplats med rutschkana runt husknuten skadar förstås inte heller.

 

Än i dag bor föräldrarna kvar i samma lägenhet, bara ett stenkast från Jared och hans familj, vilket de tvååriga tvillingpojkarna Alve och Louie uppmärksammar med ett förtjust tjatter när vi promenerar genom området. I Larsberg med omnejd finns hela familjens värld och trygghet – tvillingarnas förskola, storasyster Theas skola där hon precis börjat förskoleklass, Jareds fru Annas arbetsplats på en annan förskola.
− Jag hade jobbat på IT-företag och på Systembolaget, men det var aldrig riktigt min grej. Jag kände att jag ville jobba med ungdomar och idrott, att jag var bra på det.

I dag är han alltså åter ett välkänt ansikte för hundratals ungdomar, som med olika grader av vilsenhet försöker ta sig över tröskeln till vuxenvärlden. Exakt i den brytpunkt där förebilder som Jared kan göra stor skillnad med små medel.
− Ingen dag är den andra lik, och det är det som gör det så kul.

 

Mer ur vår kundtidning Kvadrat

Mer att läsa

Visa mer >
20 Jun, 2018

Gratis familjeteater i Larsbergsparken

Midsommar står för dörren och Lidingö Fria Teater sätter upp en helt ny pjäs på samma tema. Den 11 juli spelas "Vi vill ju bara fira midsommar!" i Larsbergsparken. > Läs mer
13 Jun, 2018

Första stenen till U25 på plats!

Onsdag den 13 juni startar bygget av John Mattsons senaste projekt - bostadshuset U25 med drygt 70 hyreslägenheter för ungdomar i Larsberg på Lidingö. U25 har drivits som expressprojekt tillsammans med Lidingö stad och är ett viktigt bidrag till Stockholms bostadsutbud för unga vuxna. > Läs mer
Grillplats på innegård till fastigheten Tryckregulatorn i Dalenum på Lidingö.
13 Jun, 2018

Grilla säkert i sommar

Soliga sommardagar vill många äta ute i det gröna. Samtidigt är risken för eldsvåda så hög i det torra vädret att länsstyrelsen utfärdat eldningsförbud. Här är några saker som är viktiga att tänka på om du vill grilla utanför din bostad. > Läs mer