Hon vill få grannarna att umgås mer

För Jamila Khan är Larsberg ett perfekt bostadsområde. Men hon vill gärna ha mer aktiviteter och gemenskap i närmiljön.

Kvadrat
Kvinna i kappa promenerar framför tegelhus och buskage.
Jamila stormtrivs i Larsberg med den härliga utsikten, närheten till stan och skogen runt hörnet.

Det är ungefär ett år sedan som Jamila Khan flyttade in i sin lägenhet i Larsberg. När vi besöker henne en solig sensommardag får vi njuta av den härliga utsikten mot Frihamnen tillsammans med en kopp gott pakistanskt te.
– Bara någon vecka efter mig flyttade min granne in i lägenheten bredvid. Vi är båda ensamstående med barn så vi började prata och lära känna varandra lite grann. En dag ringde hon på och frågade om jag kunde passa hennes dotter, vilket slutade med att de båda stannade på lunch.

Det blev början på en fin vänskap där de två vännerna hjälpte varandra och i det närmaste blev som en utökad familj.
– Jag började samtidigt på ett jobb med obekväma arbetstider och kom ofta hem ganska sent på kvällarna. Och även om jag har lärt mina två barn att laga mat till sig själva är de rätt små, 7 och 12 år gamla. Min granne tyckte synd om dem och sa: ”de får vara hos mig och äta middag tills du kommer hem och då kan du också äta här.”
– Så jag kom hem till färdiglagad middag. Det var nästan som när man är gift, säger Jamila med ett skratt.

När deras barn började på kampsporten Krav Maga tillsammans och därför var tvungna att ta sig till Södermalm varje vecka, började de två vännerna fundera på om man inte kunde starta en Krav Maga-grupp i Larsberg istället.
– Under samma period var jag utan jobb och kände mig sysslolös och lite deprimerad. Så vi började titta på hur man skulle kunna dra igång en Krav Maga-kurs i Larsberg och tog kontakt med John Mattson.
Planen är att organisera tre grupper för olika åldrar en gång i veckan som leds av utbildade, etablerade tränare. Varje barn måste ha med sig en förälder som hjälper till med träningen.

Vi vill skapa en levande mötesplats dit barnen vill gå efter skolan. Det vore fantastiskt för området och skulle skapa större trygghet.

Ökad närvaro och mer gemensamma aktiviteter för vuxna och barn är något som Jamila vill se mer av i Larsberg.
– När vi började fundera kring Krav Maga-kursen väcktes en massa idéer för att starta fler aktiviteter för de unga i området, allt från programmering och läxläsning till odling där de äldre kan visa de yngre hur man gör.
– Vi vill skapa en levande mötesplats dit barnen vill gå efter skolan. Det vore fantastiskt för området och skulle skapa större trygghet. Det är viktigt att det finns aktiviteter och vuxennärhet.

Kampsportsutövare får sin hand lindad med boxningstejp.

Krav Maga

Krav Maga är ett samlingsnamn för olika självförsvarstekniker med rötterna i Israel. Tanken är att utövarna ska kunna försvara sig mot hot och attacker och snabbt ta kontroll över situationen, vilket betyder att det finns inslag av till exempel boxning, ju-jutsu och brottning. På senare år har det även vuxit fram en mer fitnessinspirerad Krav Maga.

Jamila berättar hur hennes barn en dag kom upp från parken när några killar hade cyklat runt dem, vilket de tyckte var obehagligt.
– Jag gick ner till killarna och frågade varför de inte spelar fotboll istället, så då gjorde vi det tillsammans och hade jättekul. Ofta krävs det inte mer än så!

Odling är en annan idé som Jamila har kommit en bra bit på väg med. Hon har fått en plats att använda från John Mattson där hyresgästerna ska kunna odla sina egna grönsaker. Om initiativet faller väl ut hoppas hon att det ska utökas.
– Det är något väldigt speciellt med att odla sin egen mat, som jag tror kan stärka den lokala gemenskapen. Jag har vuxit upp med en pappa som alltid odlat och kommit hem med grönsaker, så jag vet hur härligt det är.

Jag älskar att bo här, det är min drömlägenhet.

Jamila vill gärna komma i kontakt med fler som är intresserade av odling eller andra projekt och aktiviteter som kan stärka boendegemenskapen och öka tryggheten i närmiljön.
– Jag älskar att bo här, det är min drömlägenhet som jag inte ens skulle byta ut mot en villa. Den är helt perfekt för mig och mina barn. Allt är så nära: utsikten, närheten till stan, skogen runt hörnet och jättefina badställen. Om vi bara fick till ännu bättre gemenskap skulle allt vara helt perfekt, avslutar Jamila.

Vill du odla med dina grannar?

John Mattson har, efter förslag från Jamila, ordnat två odlingsplatser i Larsberg som står klara att börja användas. Är du intresserad av att ha en egen liten plätt att odla på, och att sköta om odlingarna tillsammans med dina grannar? Hör av dig till oss! Klicka på knappen nedan för att mejla till rätt person. Kom ihåg att skriva ditt namn och gärna var du bor någonstans.

Mejla intresseanmälan

Mer att läsa

Visa mer >

Här finns alla nummer av Kvadrat online

Du vet väl om att John Mattsons kundtidning Kvadrat finns att läsa på nätet? Här hittar du alla hittills utgivna nummer. > Läs mer
Omslag till John Mattsons kundtidning Kvadrat.

Läs 44:e numret av Kvadrat!

Var får man egentligen röka numera? Och var finns Lidingös enda kvarvarande lantbruk? Detta, och mycket mer får du veta i det senaste numret av vår kundtidning Kvadrat. Här kan du läsa Kvadrat online. > Läs mer
Porträtt av kommissarie Fredrik Wallén.

”Vårda engagemanget för det egna området”

KRÖNIKA Ju fler som föregår med gott exempel, desto bättre blir tryggheten i ett bostadsområde. Det menar Lidingös kommissarie Fredrik Wallén. I den här gästkrönikan slår han ett slag för den kollektiva styrkan i trygghetsarbetet. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.