Magisk konst i trapphusen

John Mattson välkomnar Karin Auran Frankenstein som den elfte och senaste konstnären att utsmycka våra hus och offentliga rum.

Kvadrat

Spelrum, ett abstrakt verk i tio delar, finns nu att beskåda i de sex portarna på Larsbergsvägen 32-42.

”Jag vill förhålla mig till platsens historia och stämningen i den här miljön för att hitta ett passande sammanhang. Därför började jag med att bara befinna mig på plats i Larsberg för att känna in och låta idéerna komma”, berättar Karin.

Konstnären Karin Auran Frankenstein framför sitt verk Spelrum som pryder ett trapphus på Larsbergsvägen på Lidingö.
Konstnären Karin Auran Frankenstein framför sitt verk Spelrum som pryder ett trapphus på Larsbergsvägen på Lidingö.

 

Bilderna är gjorda på omkring 100 porslinsklinkerplattor från Höganäs. Plattorna är målade med kristallglasyr som bränns mellan 1 och 3 dygn i en nästan 1 300 grader varm ugn.

”Kristallglasyr är så nära magi jag kan komma i det alkemiska laborerandet som det keramiska arbetet byggs upp av”, konstaterar Karin.

Magin uppstår när ugnen stannas på exakt 1170 grader i tre timmar. Då uppstår spektakulära färgsammansättningar som inte kan planeras eller styras.

”Resultaten är mer eller mindre okontrollerbara och överraskningsmomentet när en ugn öppnas efter en bränning är så maxat.”

Och även denna gång blev konstnären själv glatt överraskad över vad hon åstadkommit. Nu hoppas Karin att de boende på Larsbergsvägen om och om igen ska upptäcka nya bilder i de abstrakta, färgstarka verken.

”Jag hoppas att verken ska väcka fantasier och inspiration hos betraktaren”.

 

Om konstnären: Karin Auran Frankenstein

Karin Auran Frankenstein, född 1982 i Malmö, arbetar med kombinationer av lera, keramik, textilier och trä men även med ljud och rörliga bilder.

Hon är utbildad vid bland annat Konstfack i Stockholm och har innan dess studerat filosofi.

Se mer av John Mattsons konst

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.