Med barnen i fokus

I samband med övertagandet av fastigheterna i Käppala välkomnar John Mattson många nya hyresgäster. En av dessa är Herkules förskola på Jupitervägen. Vi har träffat Wenche Tessem, som drivit förskolan ända sedan 1995 och genom åren lärt sig var de bästa utflyktsmålen för barn finns i området.

Kvadrat
Porträtt av kvinna framför ett par förskolebarn.
Förskolechefen Wenche Tessem har drivit Herkules förskola sedan 1995.

När vi kliver in på förskolan en tidig morgon råder ett behagligt lugn i lokalen. Alla barn och pedagoger sitter tillsammans och äter frukost. Det tycks vara en både fridfull och mysig stund.

– Vi har haft gemensam frukost med barnen de senaste tio åren och det är väldigt positivt, säger Wenche Tessem, som har drivit Herkules sedan 1995.

– Jag tycker att alla förskolor, och även skolor, borde följa vårt exempel. Gemensam frukost är en bra start på dagen med piggare och gladare barn som resultat. Dessutom slipper både barn och föräldrar ett moment som kan bidra till ökad morgonstress.

Vi trivs väldigt bra här och ser fram emot en positiv utveckling nu när John Mattson har tagit över som fastighetsägare.

Personalkooperativ
Wenche flyttade till Sverige från Norge för snart 30 år sedan. Efter sommarjobb i vården och en period som barnflicka på Lidingö fick hon jobb på en I Ur och Skur-förskola i Gångsätra. Där träffade hon Tina, och allt sedan dess har de båda arbetat tillsammans.

– När vi hade varit fyra år på Skogsgläntan, som förskolan hette, kände vi att vi kunde klara av det hela på egen hand. Så småningom fick vi tips om en ledig lokal i Käppala, och på den vägen är det.

Efter starten av Herkules, som drivs som ett personalkooperativ, har de hunnit avverka några olika lokaler i området. Sedan fyra år tillbaka är verksamheten alltså belägen på Jupitervägen.

– Vi trivs väldigt bra här och ser fram emot en positiv utveckling nu när John Mattson har tagit över som fastighetsägare. Vår förhoppning är att kunna få en lokal i området med egen utegård, säger Wenche.

Fina utflyktsmål
Herkules öppnar normalt kvart över sju på morgonen. Efter fri lek och frukost beger de sig ut på äventyr i omgivningarna.

– Vi har tagit med oss mycket från tiden på I Ur och Skur. Herkules är godkänd av Friluftsfrämjandet och vi tillbringar en stor del av dagen ute i naturen. På vintern blir det även en hel del skridskoåkande.

Killingeparken och Merkuriusparken besöker de ofta och även Långängen är ett populärt utflyktsmål, vilket innebär en rejäl promenad på säkert en timme åt varje håll.

– Barnen får gå mycket, men de är väldigt duktiga. Det är härligt att vara ute en hel dag, även om det kan vara lite kämpigt när det spöregnar, konstaterar Wenche med ett leende.

Heldagsutflykter på Elfvik är en annan favorit och det är även en plats som Wenche själv gärna besöker. Det blir också en hel del promenader med hunden i Stockby.

– Vi bor fantastiskt fint på den här ön, med underbar natur samtidigt som det är nära till stan – även om jag väldigt sällan åker dit.

Med undantag för ett par år i Göteborg har Wenche varit Lidingö trogen sedan hon flyttade till Sverige. Idag bor hon i Kottla med sin man och två av deras tre barn.

– Och så hunden förstås som är min lilla kille, med tanke på att jag har tre döttrar, tillägger hon.

Glada barn
Totalt går 31 barn på Herkules Förskola. Flera av barnen bor i John Mattsons hus i Käppala men även på andra sidan Norra Kungsvägen samt i Gåshaga.

– Det har alltid varit många som vill börja hos oss och i teorin skulle vi kunna öppna ytterligare en avdelning. Men det känns lagom som det är nu.

Wenche och de övriga sju i personalen, av vilka hälften bor i hyreshusen i Käppala och Larsberg, trivs mycket bra med jobbet. Det visar sig inte minst i den låga personalomsättningen. Det är en platt organisation och alla hjälps åt och har roligt tillsammans. Men det bästa med jobbet är barnen.

– Att mötas varje morgon av leenden och någon som springer emot en är fantastiskt. Och det är målet för oss: att barnen ska vara glada när de kommer och glada när de går hem.

Käppala

Under 2018 förvärvade John Mattson 481 lägenheter på Merkuriusvägen och Herkulesvägen i Käppala. Fastigheterna, som uppfördes under perioden 1956–61, ligger i ett trivsamt område nära natur och vatten. Två av husen renoverades för några år sedan och enligt planerna kommer även resterande byggnader att rustas upp framöver.

Mer att läsa

Visa mer >
Cecilia Reistad Haglund, rektor på Bodalsskolan på Lidingö.

Bodalsskolans rektor kämpar för livslångt lärande

KRÖNIKA Att lära ut hur man kan fortsätta lära sig själv genom livet är ett av skolans viktigaste uppdrag. Det berättar Cecilia Reistad Haglund, rektor på Bodals skola, i en krönika. > Läs mer
Svartvitt åldrat flygfoto över hotell Foresta på Herserudsklippan på Lidingö.

Borgen på Herserudsklippan

Bara ett stenkast från Millesgården tronar den borgliknande byggnad som blev startpunkten för det populära hotellet Foresta. Här är historien om det spektakulära huset och kvinnan som kanske aldrig hade kunnat uppföra det om hon inte hade lånat ut sin pigkammare över en natt år 1874. > Läs mer
Anna Nordell, medarbetare på Ica Kvantum i Larsberg.

En profil i Larsberg

INTERVJU Efter 17 år som boende i Larsberg och medarbetare i den lokala ICA-butiken är det få i området som inte känner igen Anna Nordell. Nu trivs hon bättre än någonsin tack vare en ny fin bostad. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.