Delningslägenheter i U25 skapar gemenskap för ungdomar

Med delade ytor och tjänster ökar gemenskapen. John Mattsons ungdomsbostadshus U25 får tre delningslägenheter genom vår nya samarbetspartner COLIVE.

Nyheter
Visualisering av inredning i en lägenhet i U25.
Delningslägenheterna är utformade med öppen planlösning mellan kök och umgängesyta. Här bor fyra unga vuxna i varsitt rum med varsitt kontrakt genom vår samarbetspartner COLIVE.

Tre av lägenheterna i John Mattsons hus för unga vuxna mellan 18-25 hyrs ut för ”co-living”, det vill säga som delningslägenheter via vår samarbetspartner COLIVE, med fyra utvalda hyresgäster som delar på badrum, vardagsrum och kök. De utgör också kärntruppen i husets communitykoncept, med delade tjänster, produkter och aktiviteter, som även de andra hyresgästerna i U25 har möjlighet att ta del av. Ungdomar med delade intressen kan dra nytta av varandras kunskaper och nätverk, ta initiativ till tränings‐ och aktivitetsgrupper eller dela på tjänster från tredje part, som till exempel cykelpool, bilpool och smarta leveranslösningar.

Boendeformen går i linje med ett starkt tecken i tiden – allt fler unga vuxna vill bo tillsammans. De senaste 10 åren har antalet ungdomar i Stockholms län som bor tillsammans ökat med 70 procent enligt en kartläggning från Hyresgästföreningen. Bland fördelarna är möjligheten att bo billigt nära stan kanske den mest uppenbara. Att bo tillsammans är också klimatsmart och socialt.

John Mattsons initiala idé om ett antal delade större lägenheter i huset, som ett komplement till de övriga hyresbostäderna i U25, har alltså resulterat i ett långsiktigt samarbete med COLIVE, vars affärsidé är att matcha ihop unga vuxna genom en apptjänst, för att hitta personer som kommer trivas bra tillsammans.

U25:s ”communitykoncept” kommer att vidareutvecklas allt eftersom hyresgästerna har hunnit bo in sig, forma sina vardagsrutiner och komma med egna idéer. Delade ytor, tjänster och aktiviteter som erbjuds till samtliga hyresgäster tror vi kommer att ge många positiva effekter för alla – gärna i hela bostadsområdet – genom ökad trivsel och socialt engagemang.

Så får du plats i delningslägenhet

På COLIVE:s webbplats kan du registrera dig som medlem redan nu för att ta del av information när intresseanmälan för delningslägenheter i U25 öppnar.

Till Colive

Mer att läsa

Visa mer >

”En oas på bostadsmarknaden”

KRÖNIKA Med små boytor får fler unga möjlighet att flytta hemifrån. Men hur skapas ett trivsamt och fint boende på 23 kvadratmeter? Roger Spetz, arkitekten bakom U25 berättar hur han tagit sig an utmaningen. > Läs mer

Första stenen till U25 på plats!

Onsdag den 13 juni startar bygget av John Mattsons senaste projekt - bostadshuset U25 med drygt 70 hyreslägenheter för ungdomar i Larsberg på Lidingö. U25 har drivits som expressprojekt tillsammans med Lidingö stad och är ett viktigt bidrag till Stockholms bostadsutbud för unga vuxna. > Läs mer
John Mattsons hyresgäst Jared Cordova med sin dotter.

Hemma i ”Larsan”

INTERVJU För unga på Lidingö är Jared Cordova ett bekant ansikte – från att ha varit elitbasketspelare jobbar han nu som fritidsledare och festfixare för ungdomar. Precis som när han själv växte upp har Larsberg blivit familjens trygghet. Läs hela intervjun ur John Mattsons kundtidning Kvadrat här. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.