Thomas sprider yrkeskunskaper till möbelstudenter

För tredje året i rad samarbetar John Mattson med Malmstens i ett inspirerande kunskapsutbyte om möbeldesign och bostadsutveckling. Snart stundar slututställning, och vår projektchef Thomas Enmark ser fram emot att se vad studenterna tagit med sig av samarbetet.

Nyheter

För tre år sedan uppstod ett samarbete mellan John Mattson och Malmstensskolans möbeldesignprogram. Samarbetet utvecklades naturligt utifrån de löpande kontakter som John Mattson och skolan redan hade med varandra i egenskap av hyresvärd och hyresgäst. Sedan dess föreläser vår projektchef Thomas Enmark regelbundet för skolans förstaårsstudenter inom möbeldesignprogrammet. Kontakten med en riktig potentiell inköpare av serietillverkade möbler visade sig snabbt trigga elevernas engagemang.

– Under sin utbildning utvecklar studenterna en avancerat hantverkskonst för att skapa otroligt vackra enstaka produkter, men vill man tillverka något som är intressant för en större kundgrupp så behöver man ha lite kunskaper om hur en beställare tänker, berättar Thomas.

Beställarens krav kan vara svåra för studenterna att tillgodogöra sig på annat sätt under utbildningen.

Han föreläser därför för studenterna om beställarens roll när fast inredning till bostäder eller möbler till offentliga miljöer ska tas fram. Utanför snickarverkstaden där studenterna spenderar den mesta tiden av sin utbildning väcks nya insikter. Studenterna gör studiebesök på byggarbetsplatser och arkitektkontor där sambanden blir tydliga mellan deras hantverk och kundens krav på hållbarhet, användbarhet, förvaltning och ekonomi.

Malmstens

Sveriges ledande möbelutbildning, Malmstens, Linköpings universitet, ligger i Larsberg. Skolan, som är en filial till Linköpings universitet, driver fyra utbildningar inom möbelområdet: möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.

– Beställarens krav kan vara svåra för studenterna att tillgodogöra sig på annat sätt under utbildningen. Därför försöker jag att förklara vårt perspektiv och kommentera studenternas arbete utan att hämma deras konstnärliga kreativitet. Jag försöker helt enkelt att påverka dem lagom mycket, säger Thomas och fortsätter;

– För min och John Mattsons del är det ett fantastiskt privilegium att få delta i kursen och bli involverad i studenternas skapande och frågeställningar från behovsanalys till färdig produkt. Jag lär mig själv att bli en bättre beställare och ledare genom mötena med de här fantastiska studenterna, och John Mattson får en unik chans att vara med och utveckla produkter med högt konstnärligt värde till våra boendemiljöer.

Det här samarbetet är en av mina roligaste arbetsuppgifter.

Tidigare års samarbeten har resulterat i att vi på John Mattson köpt in möbler från studenter som därmed kunnat börja serietillverka sina produkter. Ett exempel är de svampliknande borden som idag pryder soltrappan utanför själva Malmstensskolan. Efter slututställningen i mitten av januari kommer vi att utvärdera om det kan bli aktuellt att köpa in en skräddarsydd möbel inuti eller utanför vårt nya bostadshus U25 i Larsberg.

– Några av de alster jag sett nu före slutpresentationen är mycket intressanta för oss och jag hoppas verkligen att samarbetet kommer att fortsätta. Det här är faktiskt en av mina roligaste arbetsuppgifter, avslutar Thomas.

Thomas Enmark

John Mattsons projektchef Thomas Enmark ingår i bolagets ledningsgrupp och har över 25 års yrkeserfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen. Thomas har arbetat på John Mattson sedan 2012 och har dessförinnan arbetat bland annat som fastighetschef på St. Jude Medical.  som platschef för fastighetsförvaltningen på Saab via Coor Service Management.

Mer att läsa

Visa mer >
Porträtt av Katarina Palmstierna, ordförande i Lidingö Näringsliv.

Hur får vi våra småcentrum att överleva?

KRÖNIKA Konkurrensen från de stora affärskedjorna är hård, men trenden håller på att vända. Det menar Katarina Palmstierna, ordförande i Lidingö Näringsliv. I den här krönikan siar hon om hur den växande efterfrågan på närhet till service och mötesplatser kan få Lidingös småcentrum att blomstra på nytt. > Läs mer

Magisk konst i trapphusen

John Mattson välkomnar Karin Auran Frankenstein som den elfte och senaste konstnären att utsmycka våra hus och offentliga rum. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.