U25 klarar miljökrav motsvarande Miljöbyggnad Silver

Vårt nybyggda bostadshus U25 når upp till kraven motsvarande Miljöbyggnad 3.0 Silver. Det är ett bevis på att huset är bra för miljön och för människorna som vistas i det.

Nyheter
Nybyggd höghus med ljus tegelfasad framför äldre och mörkare tegelhus.
U25 stod färdigt i oktober 2019.

I oktober skedde inflyttningen i vårt helt nyproducerade bostadshus U25 i Larsberg på Lidingö – ett hus för unga vuxna mellan 18-25 år.

När de sista besiktningarna av U25 genomförts stod det klart att huset uppnår kriterierna för att få klassas som Miljöbyggnad 3.0 Silver, en certifiering som ägs och utvecklas av Sweden Green Building Council. Betyget Silver betyder att U25 är ett hus som både är bra att vistas i, och bra för miljön.

För att uppnå silvernivån av Miljöbyggnad ställs tuffa krav på husets energiprestanda, innemiljö och materialval. Utöver att följa de lagstadgade kraven inom de här områdena krävs det också att faktorer som solskydd, ljudmiljö och ventilation behöver vara mycket bättre än minimingränserna.

Utvärderingen består av 15 kriterier inom kategorierna energi, innemiljö och material. U25:s mätvärden räckte till silvernivå i 13 kategorier, däribland för husets andel av förnybar energi, energianvändning, ljudmiljö, utfasning av farliga ämnen och stommens miljöpåverkan.

Huset klassas som brons och guld i kategorierna Dagsljus respektive Legionella.

Vad betyder miljöcertifiering?

Miljöcertifiering av en byggnad innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas av tredje part.

Systemet ägs och utvecklas av Sveriges största organisation för hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Council, som även genomför certifieringarna.

I Sverige finns idag cirka 1 000 byggnader som är certifierade enligt Miljöbyggnad.

Mer att läsa

Visa mer >

”En oas på bostadsmarknaden”

KRÖNIKA Med små boytor får fler unga möjlighet att flytta hemifrån. Men hur skapas ett trivsamt och fint boende på 23 kvadratmeter? Roger Spetz, arkitekten bakom U25 berättar hur han tagit sig an utmaningen. > Läs mer
Visualisering av inredning i en lägenhet i U25.

Delningslägenheter i U25 skapar gemenskap för ungdomar

Med delade ytor och tjänster ökar gemenskapen. John Mattsons ungdomsbostadshus U25 får tre delningslägenheter genom vår nya samarbetspartner COLIVE. > Läs mer

En tornado av konst

En jättevirvel av smaragdgröna symboler brer ut sig över entrén till U25. Nu finns vårt senaste offentliga konstverk att beskåda i Larsberg. > Läs mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.