Om Dalénum

I det historiska AGA-fabriksområdet, Dalénum, äger John Mattson en fastighet från 2015 med 146 lägenheter och en solig innergård.

Moderna bostäder i historisk fabriksmiljö

Dalénum är ett spännande kvarter som växer fram i den historiska gamla AGA-fabrikens område i stadsdelen Skärsätra på Lidingö. Flera gamla fabrikslokaler har bevarats och här bygger företaget JM omkring 1 000 nya bostäder fram till år 2020. I Dalénum bor man i stadskvarter men nära till grönska, vatten och strandpromenaden med utblick mot Stockholms inlopp.

Dalénums historia

För drygt ett sekel sedan flyttade företaget AGA hela sin verksamhet till Lidingö, efter att ha fått det prestigefyllda uppdraget att leverera fyrbelysningen till Panamakanalen. Företagets centralgestalt, uppfinnaren och industrimannen Gustaf Dalén tilldelades nobelpriset i fysik. Genom flytten till Lidingö fick AGA de nödvändiga förutsättningarna att fortsätta sin internationella expansion. Här var Gustaf Dalén verksam fram till sin död 1937.

Dagens Dalénum

Såväl gator som fastigheter i Dalénum bär namn efter Gustaf Daléns uppfinningar. Till exempel heter vår egen fastighet i området Tryckregulatorn.  Tryckregulatorn har 146 hyreslägenheter och är belägen i hjärtat av Dalénum, ritat av AIX Arkitekter och invigt 2015. Huset har mörkt tegel ut mot gatan och ljus puts mot den soliga innergård där vi har installerat en skulptur i form av en glänsande ek i aluminium och stål. Dessutom har alla entréer i huset konstverk av två samtida konstnärer. Lägenheterna är genomgående av hög standard med rostfria vitvaror och induktionshäll i köket, parkettgolv i alla rum samt kakel och klinker i badrum.

Området utvecklas vidare, bland annat av JM, som bygger ett höghus vid kajen som med sina 22 våningar får ett fint läge vid Saltsjön med utsikt mot Kvarnholmen och Nacka. Huset är ritat av arkitektkontoret Wingårdhs.

Fakta om Dalénum

Antal bostäder totalt: 1000 (klart 2020)
John Mattsons hyresrätter: 146
Byggnadsår, vårt hus: 2015
Närmaste spårstation: AGA
Restid till T-centralen: 20 min
Båtlinje: station Dalénum via Nacka strand, Kvarnholmen till Djurgården och Nybrokajen
Närmsta park: Larsbergsparken, Kappsta naturreservat
Skolor i närheten: Larsbergsskolan (lågstadie), Bodals skola (mellan/hög)
Utbildningar: Stillerska filmgymnasiet
Antal konstverk i våra hus: 19

Vår fastighet i Dalénum

Fastighet

Adress

Tryckregulatorn 1 Agavägen 60, 62, 64
Periskopvägen 3, 5, 9
Ackumulatorvägen 12, 14

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.