Om Dalénum

Det senaste tillskottet i vårt bestånd ligger i det historiska AGA-fabriksområdet, Dalénum. Här äger John Mattson en fastighet från 2015 med 146 nybyggda lägenheter och en solig innergård.

Dalénum

Lite historik om Dalénum

För drygt ett sekel sedan flyttade företaget AGA hela sin verksamhet till Lidingö, efter att ha fått det prestigefyllda uppdraget att leverera fyrbelysningen till Panamakanalen. Företagets centralgestalt Gustaf Dalén tilldelades nobelpriset i fysik och genom flytten till Lidingö fick AGA de nödvändiga förutsättningarna att fortsätta sin internationella expansion. Idag växer ett helt nytt bostadsområde i det gamla Aga-området – Dalénum. Flera gamla fabrikslokaler har bevarats och här bygger företaget JM omkring 1 000 nya bostäder fram till år 2020. I Dalénum bor man i stadskvarter men nära till grönska, vatten och strandpromenaden med utblick mot Stockholms inlopp.

Dagens Dalénum

John Mattson äger och förvaltar en fastighet med 146 hyreslägenheter i hjärtat av Dalénum, ritat av AIX Arkitekter och invigt 2015. Huset har mörkt tegel ut mot gatan och ljus puts mot den soliga innergård där vi har installerat en skulptur i form av en glänsande ek i aluminium och stål. Dessutom har alla entréer i huset konstverk av två samtida konstnärer. Lägenheterna är genomgående av hög standard med rostfria vitvaror och induktionshäll i köket, parkettgolv i alla rum samt kakel och klinker i badrum.

Framtidens Dalénum

John Mattson planerar inte att förvärva eller etablera fler bostadshus i Dalénum. Kopplingen mellan Larsberg och Dalénum kommer dock bli än viktigare framöver, när området färdigställs. JM bygger bland annat ett höghus vid kajen som med sina 22 våningar får ett fint läge vid Saltsjön med utsikt mot Kvarnholmen och Nacka. Huset är ritat av arkitektkontoret Wingårdhs.

Fakta om Dalénum

Antal bostäder totalt: 1000 (klart 2020)
John Mattsons hyresrätter: 146
Byggnadsår, vårt hus: 2015
Närmaste spårstation: AGA
Restid till T-centralen: 20 min
Båtlinje: station Dalénum via Nacka strand, Kvarnholmen till Djurgården och Nybrokajen
Närmsta park: Larsbergsparken, Kappsta naturreservat
Skolor i närheten: Larsbergsskolan (lågstadie), Bodals skola (mellan/hög)
Utbildningar: Stillerska filmgymnasiet
Antal konstverk i våra hus: 19


Vår fastighet i Dalénum

Fastighet

Adress

Tryckregulatorn 1 Agavägen 60, 62, 64
Periskopvägen 3, 5, 9
Ackumulatorvägen 12, 14

Upptäck mer