”Låna en granne!”

GÄSTKRÖNIKA Behöver du hjälp med blomvattningen? Eller vill du bara slippa åka över halva stan för att träffa någon att umgås med? Det finns massor av goda skäl att umgås mer med dina grannar. I den här gästkrönikan berättar Lina Zakrisson, grundare av Ensamhetsrevolutionen, om hur du kommer igång.

Kvadrat
Lina Zakrisson, grundare av Ensamhetsrevolutionen. Foto: Hans Alm

Över en miljon människor i Sverige saknar en nära vän. Det är en ohygglig siffra. Ofrivillig ensamhet räknas som en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning och fysisk inaktivitet. Under pandemin har mycket i samhället stängts ned.

Vi kanske ska leva ett större liv, hemmavid?

Helt plötsligt blev många av oss ensamma. Att leva ett ”mindre liv” med litet fotavtryck låter tråkigt för många. Men om jag vänder på det: Vi kanske ska leva ett större liv, hemmavid? Grannskap betyder oerhört mycket. Inte bara för att det är enklare att låna en borrmaskin om vi känner varandra, utan också för att det bygger vår känsla av sammanhang och skapar trygghet och trivsel. Som grundare av Ensamhetsrevolutionen är min mission att vi ska bli mindre ensamma genom att våga använda oss mer av varandra. Jag brukar ta upp tre anledningar till detta:

Nytta: vi behöver alla hjälp med något ibland – med blomvattning under sommaren eller låna en skvätt mjölk när paketet oväntat tog slut. Sådant som kräver en gnutta tillit men som vi inte behöver vara bästa vänner för att få till.

Nöje: många grannar känner vi bara genom ansiktet. Vem vet vad som döljer sig bakom denna fasad? Kanske är det någon som delar dina intressen? Promenader, löpning, film, skidåkning, virkning, boule, aktier, matlagningskvällar eller heminredning. Det är dessutom fiffigt att umgås med en granne så slipper du åka över halva stan för att träffa de som ingår i din vanliga sociala struktur.

Överlevnad: Vi människor är sociala varelser, vi klarar oss bättre tillsammans. Oavsett var vi definierar oss på skalan introvert/extrovert så behöver vi bli sedda och se andra människor.

Prata om den här krönikan, eller skyll på pandemin för nu saknar många socialt umgänge.

Ha ögonkontakt och heja på varandra, det är en mycket bra start. Att småprata lite varje dag gör stor skillnad. Vi vet kanske inte vad vi ska säga när vi träffar grannen i trapphuset – det gör inget, oftast känner hen likadant. Huvudsaken är att du börjar, det behöver inte vara så fasligt svårt eller överambitiöst. Prata om den här krönikan, eller skyll på pandemin för nu saknar många socialt umgänge.

Så låna ut dig själv som promenadkompis till en likasinnad granne eller sök en härlig extrasyster i området. Plötsligt har en granne förvandlats till en vän och ditt boende har blivit mer betydelsefullt i ditt liv!

Lina Zakrisson är samhällsplanerare och nationalekonom som är specialiserad på social hållbarhet i fastighetsbranschen. År 2019 startade hon Ensamhetsrevolutionen för att vi ska bli mindre ensamma och hitta fler synergier i husen vi bor och verkar i.

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.