Lidingö street – Idrottsglädje för alla

GÄSTKRÖNIKA Basketsatsningen Lidingö Street finns till för att ge unga chansen att bara kunna dra iväg och lira lite basket utan att behöva vara med i en förening. Entreprenören, basketpappan och Lidingöbon Jacob Walhberg hoppas att ännu fler barn och unga ska upptäcka kärleken till sporten.

Kvadrat
Leeende man i kavaj med vit t-shirt under.
Jacob Wahlberg är entreprenör, basketpappa och Lidingöbo.

Nice! En snygg drive mot korgen har just givit poäng. High-five, ut med bollen och nytt anfall. Två matcher pågår parallellt, tempot är högt med många NBA-inspirerade moves. Tung hip hop i högtalarna. Skönt häng på läktaren och i caféet. Det är inte Central Park i New York utan fredagskväll i Hersbyhallen, Pick-Up basket och idrott när den är som allra bäst!

Vad är det som får en åttaåring att gråta över en inställd match?

Pick-Up basket är spontan idrott i dess allra renaste form. Alla, oavsett ålder, kön och bakgrund kan lira – på gatan, i parken eller som här i Hersbyhallen. Lidingö Basket startade Lidingö Street för två år sedan tillsammans med några härliga eldsjälar på Skärsätragården, en av Lidingö Stads fritidsgårdar. Syftet med initiativet är att ta basketen ut på gatan, till de barn och ungdomar som kanske inte är med i någon förening eller vill hitta något enkelt sätt att bara få lira.

Vad är det som får en åttaåring att gråta över en inställd match? Eller ett gäng 17-åriga tjejer att ta sig ut till Hagsätra en regnig tisdagskväll i mars för en seriematch borta mot Hammarby? Alla vi som haft förmånen att vara med i ett lag – som spelare, ledare eller bara hängiven supporter på läktaren– fattar ju grejen. Det är kärleken till sporten, att det just där och då inte finns något annat som är viktigare än att blockera ut den där motståndaren, kriga stenhårt i defense och sätta nya anfallsspelet. Att hantera med- och motgång, ge och ta kritik, stärka den egna självkänslan, ha en frizon från stök hemma, i skolan eller med kompisar – idrotten kan ge så oerhört mycket. Vår vision med Lidingö Street är att alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att upptäcka det.

Tillbaka i Hersbyhallen. Klockan har passerat 23. Olivier, Alex och Tom– regerande svenska mästare i nya OS-sporten 3X3 Basket– avslutar kvällens Pick-Up basket. De har själva en viktig match imorgon men har ändå valt att vara här hela kvällen och lira med våra barn och ungdomar från Skärsätragården. Det är kärlek till sporten.

 

Jacob Walhgren

Larsberg 3 x 3 Basket Challenge – ett samarbete mellan John Mattson och Lidingö Basket

Jacob Wahlberg är entreprenör, Lidingöbo och aktiv basketpappa inom Lidingö Basket. Tillsammans med Lidingö Basket arrangerar John Mattson turneringen Larsberg 3×3 Basket Challenge för ungdomar. Årets turnering är uppskjuten på obestämd tid på grund av Corona-epidemin, men det betyder inte att basketspelandet upphör! Under juni 2020 kommer vi tillsammans med Lidingö Basket att bygga en färgstark, ny utomhusplan som finns tillgänglig för spontanbasket strax utanför Larsbergsvägen 20. Vi önskar alla spelsugna välkomna dit!

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.