Vad gör en energistrateg?

Nyheter, Övrigt
energi_strateg_ellen_john_mattson_hållbarhet

Hej Ellen! Berätta lite kort om dig.
Ellen Edlund heter jag och bor i Norra Djurgårdsstaden tillsammans med mina två barn och min kille Paul.

När jag har tid över och inte fokuserar på att spara kWh samlar jag på vackra saker. Allt från konst, möbeldesign och att försöka skapa fina rum hemma är något som jag gärna lägger tid på varvat med att baka och busa med barnen.

Jag har jobbat på John Mattson sedan slutet på mars 2023, men har varit i branschen som energikonsult i ca 10 år.

 

Beskriv en dag på jobbet som energistrateg.
Mina arbetsdagar är väldigt varierade, men börjar nästan alltid på samma sätt genom att mobilens alarm ringer kl. 06:15.

Efter att ha gjort mig själv i ordning och pussat dom som är vakna hejdå så springer jag mot bussen. Vid halv åtta brukar jag komma fram till John Mattsons huvudkontor på Lidingö och sedan är det dags att ta sig an arbetsdagen.

Oftast börjar jag med att svara på mail som har trillat in under kvällen samt attestera fakturor om sådana finns, men snabbt brukar arbetet ändra karaktär och jag går in i något möte eller åker iväg en sväng tillsammans med vår tekniska förvaltare Christian till en av John Mattsons fastigheter för att se över energieffektiviseringsmöjligheter.

Beroende på vad vi har sett för möjligheter ute på plats kan eftermiddagen gå till att räkna på energiåtgärder och att jag ber någon av våra drifttekniker ta in offert på energiåtgärden. Energiåtgärdens besparing tillsammans med vad det skulle kosta att genomföra sammanställs och presenteras på ett möte en annan dag.

Framåt kl. 16 börjar arbetsdagen på kontoret lida mot sitt slut och det är dags att bege sig mot Karlaplan för att hämta barnen på förskolan.

 

Hur var dina första veckor hos oss på John Mattson?
Det var full fart från första stund på John Mattson! Jag blev matad med dels praktisk information som alltid när man börjar på ett nytt jobb, men fick också veta vilka energimål som John Mattson har, vad som förväntas utav mig samtidigt som det var många nya kollegor att börja lära känna.

Jag har från dag 1 tyckt att det är roligt att gå till jobbet och att energistrateg-tjänsten är ny hos John Mattson innebär att jag får vara med och forma rollen vilket är superkul! Nu har jag snart arbetat i ett år och jag känner mig mer motiverad än någonsin på en arbetsplats. De första energiåtgärderna som har genomförts sedan jag började kan jag nu börja följa upp vilket är spännande!

 

Vad arbetar du med i dagsläget?
Just nu arbetar jag parallellt med många olika saker. Mycket fokus ligger på annalkande värmesäsong, att tillsammans med driften försöka förbereda så mycket som vi kan i form av att byta ut sådant som är trasigt, se över styren, men också försöka hinna installera rumsgivare, testa prognosstyrning i ett par fastigheter, få ordning på avgasare som inte fungerar som dom ska mm. Samtidigt försöker jag blicka framåt för vilka åtgärder som kan bli aktuella när snön har smält. Det är mycket som pågår helt enkelt! 😊

Kort sagt kan man säga att en stor del av mitt arbete går till att identifiera åtgärder som gör att bolaget minskar sin energianvändning och utsläpp av växthusgaser i enighet med uppsatta mål för att sedan framarbeta beslutsunderlag för energiinvesteringar.

 

Hur ser du på våra fastigheters energianvändning inom 5år?
Jag tror att vi har kommit en bra bit på vägen att sänka John Mattson’s fastigheters energianvändning, att vi har investerat mer i förnybara energikällor och att jag samtidigt har lärt mig massor under tiden.

 

Läs mer hur vi arbetar med hållbarhet här!

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.