Fixa enkelt själv

Här hittar du råd och tips på hur du sköter om din bostad för längre hållbarhet och hur du själv kan åtgärda mindre fel i lägenheten.

Tillbaka till Om ditt boende

Kök

Kyl och frys

Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8˚C. Då temperaturen minskar med en grad ökar elförbrukningen med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12˚C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20˚C.

Tips för bättre energibesparing

 • Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo och drar därmed mindre energi
 • Låt maten svalna innan kylförvaring. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst
 • Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst
 • Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt
 • Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt
 • Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet
 • Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet, då minskas energiförbrukningen och ett kyl- och frysskåp som är för varmt kan fungera bra igen

Avfrostning

 • Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande
 • Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor
 • Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker
 • Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen
 • Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet

Badrum

 • Rengör porslinsytor regelbundet. Använd ett milt rengöringsmedel och se till att det inte är i kontakt med porslinets yta för länge. Använd inte medel med slipande effekt, medel som innehåller talk eller kraftiga syror.
 • Vid rengöring av wc -stol, sprid rengöringsmedlet i stolen och under spolningskanten. Låt medlet verka i några minuter och avlägsna därefter med borste, skölj med vatten. Om rengöringsmedlet hinner torka bildas ett skikt som är svårt att avlägsna.
 • Badkar och andra emaljerade ytor är lätta att hålla rena och är beständiga mot de flesta kemikalier. Hårda slipmedel såsom stålull och fibersvamp skall dock inte användas.
 • Blandare rengörs bäst med en mjuk trasa och mild tvållösning, eftersköljning med vatten och polering med torr trasa. Använda inte kalklösande, sura eller slipande medel. För att avlägsna kalkfläckar, använd hushållsättika och spola med vatten

Handdukstork

Förutom att du får varma och torra handdukar har handdukstorken även andra fördelar. Ditt badrumsvåtutrymme torkar upp snabbare, speciellt under sommarhalvåret då övrig värme är frånslagen. Handdukstorken bör vara i drift året om och med den låga energiförbrukningen är detta möjligt.

Tänk på tätskiktet

Vill du sätta upp krokar i ditt nyrenoverade badrum? Tänk på att hål i tätskiktet, som sitter under kaklet, är en potentiell skaderisk. I dag finns det bra sätt att sätta upp hängare på badrumsväggarna utan att borra hål, t.ex. sugproppar och tejp som man använder för att slippa borra. En variant heter ”Noll hål i väggen”. Fråga hos en byggmarknad eller järnaffär.

Vatten och avlopp

När vattnet rinner ut sakta i avloppet i kök och badrum har det oftast blivit stopp. Stopp kan bero på igensatta vattenlås och golvbrunnar, avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet. Tänk på följande för att undvika stopp:

 • Släng kaffesump och teblad i soporna – inte i vasken
 • Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen – inte i toaletten
 • Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon

Åtgärda stopp

Mindre stopp i handfat och diskho går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd. Du kan även plocka isär och rensa vattenlåset som sitter under handfatet/diskhon. Tips på hur du rensar vattenlåset hittar du här

Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att undvika dålig lukt och sakta rinnande vatten. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.
Är du bortrest under en längre tid, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i diskho, handfat och wc-stol då och då. På så sätt slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåsen avdunstar.

Här kan du se en film om hur du enklast rensar vattenlåset i din golvbrunn:

Golv

De flesta golvytor inklusive parkett rengörs lättast genom våttorkning. Observera att linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Skydda golvet från repor genom att sätta skydd, t.ex. filttassar, under tunga möbler som du ska flytta. Mer utförliga råd från Golvbranschens Riksorganisation hittar du här.

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak kan ofta se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med John Mattson innan du gör en taktvätt. Tänk på att om stickkontakterna till dina taklampor inte passar i lamputtagen måste stickkontakterna bytas.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Balkonger

Balkongen tillhör lägenheten och är hyresgästens ansvar. Det är inte tillåtet att montera parabol, antenn eller annan utrustning på fastighetens tak, skorsten, fasad eller fönster. Parabol eller antenn får inte heller placeras så att den sticker ut utanför fasaden. Observera att det är förbjudet att borra i fasaden. Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen på grund av os och brandrisk. Tänk på att även rökning på balkongen kan störa grannar.

Se till att inte förvara mattor eller dylikt på balkongen under vintern, dessa kan frysa och skapa sprickor i betongen. Det är bra om du själv kan minska mängden snö på balkongen. Om du skottar snö från balkongen se till att det inte hamnar på någon annans balkong eller på förbipasserande på marken. Ha gärna någon som står vakt nedanför.

Elektricitet

Kontrollera alltid säkringarna i elskåpet om en lampa eller el-apparat slutat fungera. Stäng först av den apparat/lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Titta sedan i elskåpet om någon av säkringarna slagit av. Knäpp tillbaka säkringen och prova att slå på din lampa eller apparat igen.

Eluttag i väggarna kan bli lösa efter många ommöbleringar. Det kan innebära en risk för brand. Kan du inte sätta fast ett löst eluttag själv, gör en serviceanmälan till oss så hjälper vi dig.