Hemförsäkring

Som hyresgäst är du skyldig att ha en giltig hemförsäkring under hela den tid som lägenheten hyrs. Läs mer här om i vilka situationer en hemförsäkring kan skydda dig mot stora kostnader om olyckan skulle vara framme.

Om olyckan är framme

Med en hemförsäkring får du ersättning för saker som stjäls i ditt hem vid inbrott eller förstörs vid t.ex. brand eller skadegörelse. Som hyresgäst har du dessutom ett stort ansvar och en hemförsäkring kan skydda dig i en rad situationer som annars kan bli väldigt kostsamma:

Om du genom vårdslöshet orsakar en skada, t.ex. brand eller en vattenskada, i fastigheten du bor i blir du ersättningsskyldig för hela reparationen eller för hyresvärdens självrisk, vilken oftast uppgår till stora belopp. Har du i dessa fall en hemförsäkring betalar ditt försäkringsbolag beloppet du är skyldig, och du betalar bara din egen självrisk till ditt eget försäkringsbolag.

Skydd även mot skador som andra orsakat

Om någon annan hyresgäst orsakar så omfattande skador i fastigheten att du inte kan bo kvar i din lägenhet (t.ex. på grund av brand) hjälper ditt försäkringsbolag dig att hitta ett tillfälligt boende och betalar dina omkostnader. Du kan inte räkna med att John Mattson ordnar detta.

Säkerhetsdörr kan sänka din premie

I de flesta fall byter vi ut äldre lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar när vi renoverar. Det gör att du har ett inbrottsskydd men också ett utökat skydd mot brand (skyddar mot rök och eld i minst 60 minuter). Dörren dämpar även ljud från trapphuset. Har du en säkerhetsdörr kan premien för hemförsäkringen bli billigare.

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.