Vad betyder nya lagen om andrahandsuthyrning?

Från och med 1 oktober 2019 kan olovlig uthyrning och överhyra leda till förlorat hyreskontrakt och upp till två års fängelse. Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller.

Boende

Den 1 oktober i år skärptes lagen för andrahandsuthyrningar. Syftet med lagändringen är att göra det svårare att missbruka hyresrätten genom att hyra ut olovligt eller att den som hyr ut i andra hand tar ut för hög hyra.

Så här har lagen skärpts:

  • Tidigare har endast den som sålt ett svart lägenhetskontrakt gjort sig skyldig till brott. Nu kan även den som köper kontraktet bli straffad. Maxstraffet är fängelse i fyra år om brottet bedöms vara grovt.
  • Hyresvärden har nu har rätt att säga upp det berörda förstahandskontraktet med omedelbar verkan om det visar sig att lägenheten hyrts ut i andra hand utan tillåtelse eller att kontraktet sålts.
  • Tidigare har det setts som en förmildrande omständighet att den som blir påkommen med otillåten andrahandsuthyrning flyttar tillbaka till sin lägenhet. Nu tar lagen inte längre hänsyn till detta.
  • Riskerna ökar för den som tar ut mer i andrahandshyra än vad som är tillåtet. Det är idag tillåtet att ta ut sin förstahandshyra med ett tillägg på max 15 procent om lägenheten är möblerad, samt faktiska kostnader för abonnemang som el och internet. Den som tar ut mer än så riskerade tidigare att behöva betala tillbaka överhyran för ett år bakåt i tiden. Nu förlängs tiden till två år, och kontraktsinnehavaren riskerar också att bli av med sitt hyreskontrakt utan förvarning.

Du som bor hos John Mattson och vill hyra ut din lägenhet i andra hand behöver ansöka i god tid och uppfylla vissa krav för att vi ska bevilja din ansökan. Vilka krav som gäller, och vad du behöver skicka in med din ansökan kan du läsa om här:

Ansökan om andrahandsuthyrning

 

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.