Hyresinbetalning

Du som bor hos oss betalar din hyra i förskott månadsvis. Här kan du läsa mer om olika sätt att betala och vad som kan vara bra att tänka på för att slippa påminnelseavgifter eller anmärkningar.

Flera sätt att betala

 

Du som bor hos John Mattson betalar hyran månadsvis i förskott. Fyra gånger per år får du hyresavier av John Mattson. Hyresavierna avser i samtliga fall de tre följande månaderna. För att undvika kravavgift måste hyran betalas före den sista i varje månad.

Skulle du sakna någon hyresavi går det bra att använda ett vanligt inbetalningskort för bankgiro eller betala via din Internetbank. Glöm inte att förutom John Mattsons bankgironummer även skriva ditt namn, adress och kontraktsnummer, samt vilken månad hyran avser.

Bankgiro och autogiro

Du kan enbart betala hyran via bankgiro. Bankgiro kan bland annat betalas på följande sätt:

  • Internetbank
  • Samtliga av bankens kuverttjänster
  • Bankkontor
  • Autogiro

Autogiro

Autogiro ger fördelen att du inte riskerar att glömma att betala hyran i tid. Autogiro är en service som inte kostar något extra. Det enda villkoret är att det finns pengar på ditt konto när betalningen ska göras.
För att anmäla betalning via autogiro – fyll i och skicka in vår autogiroblankett till John Mattson Fastighetsföretagen AB, Box 100 35, 181 10 Lidingö. Du kan fylla i blanketten på skärmen, men du behöver skriva ut den och underteckna den innan du skickar in den till oss.

Ladda ner autogiroblanketten

 

Hyresättningsavgift

Av beloppet på hyresavin är 12 kronor en ersättning till Hyresgästföreningen för deras förhandlingsarbete. Storleken på denna avgift bestäms av Hyresgästföreningen och betalas av samtliga John Mattsons bostadshyresgäster.

John Mattson följer föreskrifterna i hyreslagen om inbetalning av hyra. Hyresnivån bestäms i förhandlingar med Hyresgästföreningen. Flera olika parametrar bestämmer hyran. Faktorer som har betydelse kan bland annat vara lägenhetens storlek, planlösning, hiss, tvättstuga, förvaringsutrymme, fastighetsservice, närhet till kommunikationer och läge.
Läs mer på Hyresgästföreningens hemsida

Vad händer om du glömmer att betala hyran?

 

Var noga med att betala hyran i tid. Upprepade förseningar med hyresinbetalning är ett giltigt skäl för uppsägning av hyreskontrakt. Så länge du inte fått en påminnelse om hyran kan du betala in avgiften med befintligt inbetalningskort. Om du ännu inte har betalat hyran efter sju till åtta dagar kommer en påminnelse i brevlådan tillsammans med 60 kronor i kravavgift.

Om du inte har betalat hyran trots påminnelsen och inte kontaktat John Mattson, skickas ditt ärende vidare till inkasso. John Mattson anlitar ett externt inkassoföretag för dessa ärenden. När ärendet ligger hos inkassoföretaget tillkommer inkassoavgifter. Om du ändå inte betalar din skuld görs en ansökan till kronofogdemyndigheten om vräkning. I detta fall kontaktas även socialförvaltningen.

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.