74 ungdomslägenheter i Larsberg

U25 – ett hus för ungdomar

Larsberg ska utvecklas till ett ännu trivsammare och levande område och vi ska ge fler en chans att bo här. För de som är 18-25 år är det svårt att komma in på bostadsmarknaden. Lidingö stad och John Mattson vill bidra till att hjälpa Lidingöungdomar och andra unga med boende, och tillsammans har vi initierat detta projekt – små och välplanerade hyreslägenheter i Larsbergs centrum.

Vad är viktigt i ditt första egna boende?

Vi pratar med unga vuxna på stan och tittar in i U25 när huset håller på att byggas.

20 minuter till city

Goda kommunikationer med spår- och busstrafik precis intill huset.

Förmedlingsstart 23 maj

Är du intresserad av att bo i U25? Ansök hos Bostadsförmedlingen från och med den 23 maj.

Behåll din kötid

Boendetiden i U25 är max fyra år. Under tiden behåller du din plats i bostadskön.

Snabba fakta om U25

 

Vem kan bo här?

Ålder för de boende är 18-25 år. Kontrakt för ungdomsbostäderna omfattar inte besittningsrätt, utan boendetiden är max 4 år. Tecknar du kontrakt när du är 25 så kan du alltså bo kvar tills du är 29.

Hur många lägenheter finns det i huset?

Huset är 11 våningar högt och innehåller 74 lägenheter, flest 1:or på 23 kvm, 2:or på ca 38 kvm och tre större delningslägenheter med plats för fyra hyresgäster. (Delningslägenheterna hyrs ut genom Colive).

Hur hög är hyran?

  • Lägenheterna i U25 har hyror inom olika spann, beroende på storlek och placering i huset. Hyran per lägenhet kan du se i respektive lägenhetsannons hos Bostadsförmedlingen. Exakt hur mycket du som bor i huset faktiskt betalar per månad kan sedan variera både uppåt och nedåt beroende på hur mycket eller lite varmvatten och hushållsel du använt. Den första hyran inkluderar ett schablonbelopp för varmvattenförbrukning, därefter debiteras den faktiska förbrukningen på nästa hyresperiod.

Om huset

U25 har en stor gemensam terrass i solläge och på gatunivå ligger en lokal som kommer hyras ut för affärsverksamhet. Tvättstugan ligger på första våningen, med utsikt över entrén. Huset har hiss, förråd och barnvagnsrum. Dessutom finns en stor cykelparkering på gården utanför huset. Sophanteringen och garage finns i anslutning till huset, i Larsbergs centrum. Entréerna har digitala kommunikationstavlor med information om huset och vem du ska kontakta hos oss. Längst upp i huset finns tre kollektivlägenheter. Dessa förmedlas inte genom Bostadsförmedlingen, utom genom Colive.

Om området

Att bo i U25 innebär att du har nära till allt du behöver. Det är bara ett par minuters promenad till Lidingös bästa livsmedelsbutik, kafé, pizzeria, bank, apotek, blomsterhandel, gym och flera andra butiker. Några steg utanför porten ligger Larsbergsparken med utegym, grillplatser och sittmöbler, fotbollsplan och lekplats. Området har vattennära promenadvägar genom lundar och ekbackar och utsikt över Stockholm. I Larsberg finns flera skolor, förskolor och även hantverks- och designutbildningen Malmstens, Linköpings universitet. Stillerska filmgymnasiet ligger i Dalénum, några minuters promenad från U25.

Kommunikationer

Med Lidingöbanan tar det 6 minuter från Larsberg till Ropsten där tunnelbanans röda linje ansluter. Flera busslinjer till Lidingö centrum och andra delar av ön trafikerar området och det är fin cykelbana hela vägen till stan. Pendlingsbåt går från närliggande Dalénums brygga till Nacka, Saltsjöqvarn, Djurgården och Nybroviken.

Förmedling

  • Det är Bostadsförmedlingen som förmedlar bostäderna. Du måste alltså ha en köplats hos Bostadsförmedlingen för att söka en lägenhet i U25.
  • En andel av bostäderna i U25 förmedlas med förtur till ungdomar som redan bor på Lidingö. Övriga bostäder förmedlas till ungdomar från övriga områden i Storstockholm. Oavsett om du bor på Lidingö eller i en annan del av Stockholm så behöver du stå i Stockholms stads bostadskö och vara mellan 18-25 år gammal när du anmäler intresse för en lägenhet.
  • Lägenheterna i U25 tilldelas i första hand personer med den ålder som står angivet i respektive annons. Det betyder att vissa lägenheter är öronmärkta till 18-åringar, andra till 19-åringar och så vidare.

Om bostäderna

Lägenheterna är ljusa, trivsamma och areaeffektiva bostäder, byggda i hållbara material och planerade för att vara bekväma och tillgängliga. Alla lägenheter har säkerhetsdörr, kök och badrum med plats för tvättmaskin. Ekparkett och klinker är de genomgående golvmaterialen och väggarna är målade.

Här nedan kan du se planritningarna till de olika lägenhetstyperna. Tänk på att vissa lägenheter kan vara spegelvända. Klicka på miniatyrerna för att se större bilder och mer information.

1 rum och kök
ca 23 kvm

2 rum och kök
ca 37 kvm

2 rum och kök
ca 39 kvm

4 rum och kök
cirka 114 kvm

 

Förtätning med positiva effekter

U25 innebär nya grannar, mer liv och rörelse och därmed ökad trygghetskänsla där Larsberg idag kan upplevas som öde, samt ett större kundunderlag för framtida etablering av kaféer, restauranger, butiker och service. John Mattson har möjlighet att bygga på egen hårdgjord mark vilket är positivt ur miljösynpunkt. Det finns också en bra möjlighet att stärka kopplingen till Dalénum, och även till Högsätra på andra sidan stora vägen där en gång- och cykelbro planeras att landa.

Läs mer om hur vi arbetar med områdesutveckling i Larsberg.

Områdesutveckling

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.