Värme och ventilation

Inomhustemperaturen i din lägenhet regleras automatiskt efter den rådande väderleken. Målsättningen är att temperaturen i lägenheterna ska ligga kring cirka 20 grader.

Så fungerar värmen

Inomhusmiljön i din lägenhet ska självklart vara behaglig året runt. Du som är hyresgäst hos oss bor i ett hus med självreglerande värmesystem. När det automatiska värmesystemet jobbar på som vanligt ska inomhustemperaturen ligga kring cirka 20 grader. Temperaturen varierar något uppåt och nedåt beroende på väderomslag. Innan värmesystemet hinner skapa och skicka ut ny värme känner du av dessa temperaturskillnader.

Systemet styr sig självt

Värmesystemet i alla John Mattsons hus hämtar information från våra egna väderstationer. Stationen mäter utomhustemperatur, vind, solstrålning och luftfuktighet. Utifrån väderinformationen räknar sedan värmesystemet själv ut hur mycket eller lite värme som behöver komma in i husen för att behålla en inomhustemperatur på cirka 20 grader.

Elementen slås automatiskt på och av för att hålla en jämn inomhustemperatur i förhållande till vädret utomhus. Det innebär att elementen är svala ibland, och varma en stund senare. Om elementet känns kallare nertill än upptill så fungerar det som det ska.

Draget sprider varm luft i lägenheten

I din lägenhet finns det tilluftsdon så som fönsterspjäll och ventilationslock. Dessa ska vara öppna så att draget från dem får varmluften att cirkulera i hela din lägenhet, eftersom värmen flyttas med hjälp av luften. Tilluftsdonen gör också att du får en jämn värme i din lägenhet. Täpper du igen någon av dem så försvinner visserligen draget precis vid öppningen, men det hindrar också värmen från att sprida sig från elementen ut i rummen. Därför rekommenderar vi att du aldrig stänger dessa öppningar.

 

Fem vanliga påståenden om värme

 

Påstående 1: Hyresvärden slår på värmen en viss tid på året.

Svar: Nej, det är ett vanligt missförstånd som vi får frågor om då och då. Förr slogs vintervärmen på manuellt, men idag är värmesystemet i hela vårt bestånd automatiserat. Elementen sköter sig själva varje dag året om.

Påstående 2: Om elementen är kalla så är de trasiga.

Svar: Nej, elementen slås automatiskt på och av för att hålla en jämn inomhustemperatur på cirka 20 grader. Det innebär att de är svala ibland, och varma en stund senare. Om elementet känns kallare nertill än upptill så fungerar det som det ska.

Påstående 3: Man kan stänga fönsterspjällen och ventilationslocken för att få det lite extra varmt inne.

Svar: De här öppningarna får den varma luften att cirkulera i hela din lägenhet. Täpper du igen någon av dem så försvinner visserligen draget precis vid öppningen, men det hindrar också värmen från att sprida sig från elementen ut i rummen.

Påstående 4: Det är kallare i min lägenhet på vintern än under resten av året.

Svar: Det kan det vara, men bara tillfälligt. Faller utomhustemperaturen snabbt så kan det bli lite kallare i lägenheten innan värmesystemet hinner ikapp.

Påstående 5: Kyla runt ett fönster betyder att det inte är tätt.

Svar: Nej, i de flesta fall handlar det inte om drag från fönstren utan om köldstrålning. Det går igenom vanligt fönsterglas precis som solstrålning och påverkar inte temperaturen mitt i rummet.

När ska du göra en felanmälan?

Trots det automatiska värmesystem vi har kan det hända att något behöver justeras i ditt hus. Därför är det bra om du gör felanmälan till oss om du har en inomhustemperatur på under 19 grader i 7 dagar i sträck. Felanmälan görs via Mina Sidor. Innan du gör en felanmälan tänk på följande:

 • Mät temperaturen själv, den ska mätas en meter från golvet mitt i rummet. Mät med en termometer – inte med mobiltelefonen då den inte anger korrekt temperatur.
 • Elementen är olika varma beroende på hur varmt eller kallt det är utomhus.
 • Eftersom din hand är 35 grader varm kan elementen kännas kalla även om de avger värme.
 • Kontrollera så inte möbler står precis framför elementen eller att textiler täcker över elementens termostat.

Ventilation

För att ventilationen i lägenheten ska fungera så bra som möjligt bör du tänka på följande:

 • Rengör ventilerna i lägenheten två till tre gånger om året. Använd en fuktig trasa till att rensa första biten av kanalen och runt ventilen.
 • Kolla att ventilerna är öppna. Täpp aldrig till ventiler eller ändra inställning.
 • Spiskåpa eller ventilationsdon över spisen bör rengöras en gång i månaden om du lagar mat varje dag. Har du spiskåpa så kan du ta ut hela filtret och diska det i maskin. Annars kan du krama ur filterduken, som sitter inuti filtret, i varmt vatten med diskmedel.
 • Det mest effektiva sättet att få bort förorenad luft och fukt i lägenheten är att vädra genom tvärdrag i fem minuter.
 • Om du vill vädra ut matos, öppna inte köksfönstret eftersom luften i köket då bildar övertryck som driver oset vidare ut i resten av lägenheten. Öppna i stället fönstret i ett rum intill och håll köksdörren stängd. Matoset sugs då effektivt ut genom spisfläkt och övriga köksventiler.
 • Vädra aldrig ur lägenheten genom att öppna dörren till trapphuset.
 • Lämna badrumsdörren på glänt efter dig. Då kan luften cirkulera fritt i hela lägenheten och fukt efter duschen torkar snabbare vilket minskar risken för mögel.
 • Har det uppstått dålig lukt i lägenheten, så försök att hitta luktkällan och eliminera den. Mögel kan i regel tvättas bort med desinfektionsmedel.

Tecken på att ventilationen inte fungerar

 • Det luktar instängt
 • Det bildas ofta kondens på fönsterglaset
 • Det finns mögelangrepp inomhus, till exempel i badrummet

Tips för behaglig
inomhusvärme på vintern

Säkraste sättet att mäta själv

Inomhustemperaturen mäter man bäst med en helt vanlig rumstermometer placerad på en meters höjd från golvet, mitt i rummet.

Möblera värmeeffektivt

Ställ inte möbler precis framför elementen i lägenheten, och täck inte över dem med textil. Det kan räcka att en gardin täcker över termostaten, eller att teven står för nära den för att mätningen ska påverkas på ett felaktigt sätt. Lämna dörrar mellan rummen öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.

Köksfläkten – en värmetjuv

När spiskåpan eller köksfläkten står på dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Medan du lagar mat kompenseras detta genom värmen från spisen, men står fläkten på när du inte lagar mat kommer det att bli kallare inomhus.

Låt värmen flöda!

Låt elementens reglage vara uppskruvade så långt det går. Termostaten slår själv av och på sig för att behålla en inomhustemperatur på cirka 20 grader.

Svalare på golvet

John Mattsons värmesystem håller cirka 20 grader varm lufttemperatur. Temperaturen på golvet kan vara något lägre. Känns det kallt på golvet att gå barfota kan det vara en bra idé att skaffa mattor om du inte vill använda tofflor eller strumpor inomhus.

Vädra snabbt

Vädra i max fem minuter när det är kallt ute. Vädrar du längre tar det längre tid för värmen att komma ikapp igen.

Upptäck mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

 • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.