Värme och ventilation

Inomhustemperaturen i din lägenhet regleras automatiskt efter den rådande väderleken. Målsättningen är att temperaturen i lägenheterna ska ligga kring cirka 20 grader.

Så fungerar värmen

 

Inomhusmiljön i din lägenhet ska självklart vara behaglig året runt. När det automatiska värmesystemet jobbar på som vanligt ska inomhustemperaturen vara minst 20 grader. Under dagar med hastiga väderomslag kan du ibland känna av temperaturskillnader innan värmesystemet hinner skapa och skicka ut ny värme.

Systemet styr sig självt

Värmesystemet i alla John Mattsons hus hämtar information från våra egna väderstationer. Stationen mäter utomhustemperatur, vind, solstrålning och luftfuktighet. Utifrån väderinformationen räknar sedan värmesystemet själv ut hur mycket eller lite värme som behöver komma in i husen för att behålla den 20-gradiga inomhustemperaturen.  

För mycket värme skadar huset

Boverkets rekommendationer säger att inomhustemperaturen inte bör ligga över 24 grader under lång tid eftersom det försämrar husets prestanda. Därför eftersträvar vi att värmesystemet levererar en jämn temperatur inom det rekommenderade spannet.

Elementen slås automatiskt på och av för att hålla en jämn inomhustemperatur i förhållande till vädret utomhus. Det innebär att elementen är svala ibland, och varma en stund senare. Om elementet känns kallare nertill än upptill så fungerar det som det ska.

Draget sprider varm luft i lägenheten

När tilluftsdon så som fönsterspjäll och ventilationslock står öppna får draget den varma luften att cirkulera i hela din lägenhet. Täpper du igen någon av dem så försvinner visserligen draget precis vid öppningen, men det hindrar också värmen från att sprida sig från elementen ut i rummen. Därför rekommenderar vi att du aldrig stänger dessa öppningar.

Du som har golvvärme

En del av våra lägenheter i Käppala värms upp med vattenburen golvvärme istället för radiatorer. Vi övervakar driften regelbundet, men skulle du upptäcka att fukt tränger upp genom golvet så vill vi att du hör av dig till oss omedelbart. Kontaktuppgifter hittar du här. 

Om din lägenhet känns kall

Om du upplever att det är kallt i din lägenhet kan du göra en serviceanmälan till John Mattsons kundtjänst men tänk gärna på följande innan du gör en anmälan:

 • Elementen är olika varma beroende på hur varmt eller kallt det är utomhus.
 • Eftersom din hand är 35 grader varm kan elementen kännas kalla även om de avger värme.
 • Mät gärna själv temperaturen innan du gör en anmälan. Temperaturen ska mätas en meter från golvet mitt i rummet.
 • Drag uppstår då en dörr eller ett fönster står på glänt eller då dörrar och fönster behöver tätas. Observera att det ska komma in en viss andel luft genom fönstren så att det inte blir helt tätt. Kallras från fönster och drag i lägenheten är ett vanligt problem som är svårt att komma tillrätta med. Försök att möblera så att du inte sitter i närheten av fönster, balkong eller ytterdörr.

Ventilation

För att ventilationen i lägenheten ska fungera så bra som möjligt bör du tänka på följande:

 • Rengör ventilerna i lägenheten två till tre gånger om året. Använd en fuktig trasa till att rensa första biten av kanalen och runt ventilen.
 • Kolla att ventilerna är öppna. Täpp aldrig till ventiler eller ändra inställning.
 • Spiskåpa eller ventilationsdon över spisen bör rengöras en gång i månaden om du lagar mat varje dag. Har du spiskåpa så kan du ta ut hela filtret och diska det i maskin. Annars kan du krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel.
 • Det mest effektiva sättet att få bort förorenad luft och fukt i lägenheten är att vädra genom tvärdrag i fem minuter.
 • Om du vill vädra ut matos, öppna inte köksfönstret eftersom luften i köket då bildar övertryck som driver oset vidare ut i resten av lägenheten. Öppna i stället fönstret i ett rum intill och håll köksdörren stängd. Matoset sugs då effektivt ut genom spisfläkt och övriga köksventiler.
 • Vädra aldrig ur lägenheten genom att öppna dörren till trapphuset.
 • Lämna badrumsdörren på glänt efter dig. Då kan luften cirkulera fritt i hela lägenheten och fukt efter duschen torkar snabbare vilket minskar risken för mögel.
 • Har det uppstått dålig lukt i lägenheten, så försök att hitta luktkällan och eliminera den. Mögel kan i regel tvättas bort med desinfektionsmedel.

Tecken på att ventilationen inte fungerar

 • Det luktar instängt
 • Det bildas ofta kondens på fönsterglaset
 • Det finns mögelangrepp inomhus, till exempel i badrummet

Tips för behaglig
inomhusvärme på vintern

Säkraste sättet att mäta själv

Inomhustemperaturen mäter man bäst med en helt vanlig rumstermometer placerad på en meters höjd från golvet, mitt i rummet.

Möblera värmeeffektivt

Ställ inte möbler precis framför elementen i lägenheten, och täck inte över dem med textil. Det kan räcka att en gardin täcker över termostaten, eller att teven står för nära den för att mätningen ska påverkas på ett felaktigt sätt. Lämna dörrar mellan rummen öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.

Köksfläkten – en värmetjuv

När spiskåpan eller köksfläkten står på dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Medan du lagar mat kompenseras detta genom värmen från spisen, men står fläkten på när du inte lagar mat kommer det att bli kallare inomhus.

Låt värmen flöda!

Låt elementens reglage vara uppskruvade så långt det går. Termostaten slår själv av och på sig för att behålla en inomhustemperatur på 20 grader. Du som har golvvärme i din lägenhet bör undvika att lägga ut tjocka mattor på golven, det hindrar värmen från att stiga och cirkulera i rummet.

Svalare på golvet

John Mattsons värmesystem presterar en 20 grader varm lufttemperatur. Temperaturen på golvet kan vara något lägre. Känns det kallt på golvet att gå barfota kan det vara en bra idé att skaffa mattor om du inte vill använda tofflor eller strumpor inomhus.

Vädra snabbt

Vädra i max fem minuter när det är kallt ute. Vädrar du längre tar det längre tid för värmen att komma ikapp igen.

Upptäck mer

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

 • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.