Hyra ut i andra hand

För att hyra ut din lägenhet i andra hand krävs godkänd anledning och skriftligt tillstånd från John Mattson. Ansökan lämnas in i god tid, minst en månad innan den planerade uthyrningen ska börja. Andrahandsuthyrningen är godkänd först då du fått en skriftlig bekräftelse från John Mattson.

Tillbaka till Om ditt boende

Vad krävs för att få hyra ut i andra hand?

En förutsättning för att få hyra ut lägenheten i andra hand är att det finns så kallade beaktansvärda skäl. Det är du som hyresgäst som vid ansökan ska styrka att förutsättningarna för att få hyra ut i andra hand är uppfyllda. Detta kan du till exempel göra genom arbetsgivar- eller studieintyg. Exempel på godtagbara skäl till uthyrning är:

  • Tillfälliga studier eller arbete på annan ort
  • Provsammanboende (endast ett år utan förlängning)
  • Militärtjänstgöring
  • Längre sjukhusvistelse eller annan rehabilitering
  • Fängelsevistelse

Tänk på att du står som ansvarig för lägenheten och hyran så länge du är registrerad som hyresgäst på kontraktet, detta gäller även om du hyr ut i andra hand.

Skärpt lag kring andrahandsuthyrning

Olovlig andrahandsuthyrning är sedan oktober 2019 straffbart för både dig som kontraktsinnehavare och den du hyr ut lägenheten till. Som hyresvärd har vi också rätt att säga upp ditt hyreskontrakt utan förvarning om vi upptäcker otillåten andrahandsuthyrning. Här kan du läsa mer om den skärpta lagen för andrahandsuthyrning.

Så ansöker du

På sidan för blanketter kan du ladda ner blankett för uthyrning i andra hand. Det går också bra att hämta blanketter hos John Mattsons kundtjänst.

Ifylld och underskriven blankett, samt kopia på ifyllt andrahandskontrakt, skickas eller lämnas in till John Mattsons kundtjänst. Kundtjänst tillhandahåller även andrahandskontrakt för dig som hyresgäst hos John Mattson.

Ladda ner blanketter

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Kundtjänst

Hittade du information du sökte?